icon

NL

icon

NL

Vakantie

Vakantie

In Amsterdam is hij begonnen, de zomervakantie. Hoe houd je jouw gezonde leefstijl vol tijdens de vakantie? Hieronder geeft Monique tips waarmee jij, ook tijdens de zomervakantie, aan je doelen kunt blijven werken. Let op: deze tips zijn een advies, maar geen must. Vakantie is vooral bedoeld om bij te komen en te genieten. Doe daarom wat goed voelt voor jou en past bij jouw doelen en voorkeuren.

1. Routine is key! Probeer zoveel mogelijk je huidige structuur aan te houden tijdens je vakantie. Ga bijvoorbeeld zoveel mogelijk nog steeds elke dag op hetzelfde tijdstip naar en uit bed. Dat zorgt ervoor dat je na je vakantie de draad weer snel kunt oppakken.

2. Pas op met het alles of niets denken. Als je twee dagen wat meer eet dan je had voorgenomen denk je misschien dat het daarna niet meer uit maakt. Je kunt alles eten, want je hebt het toch al verpest. Dat is natuurlijk niet waar. Je kunt beter maar twee dagen te veel eten dan óók nog de dagen of weken erna. Pak de gezonde balans zo snel mogelijk weer op en probeer terugval te voorkomen.

3. Zorg dat je op vakantie genoeg eiwitten binnenkrijgt, bestel als je uit eten gaat bijvoorbeeld iets met (magere) eiwitbronnen zoals kipfilet of vis. Je kunt er ook voor kiezen om je eiwitpoeder mee te nemen uit Nederland. Let wel even op dat je dat in de originele verpakking doet.

4. Zorg ervoor dat je niet overeet. Zeker als je in een all inclusive resort verblijft is niet overeten een uitdaging.

5. Het 80/20 principe loopt als een rode draad door het Motivated Program heen. Probeer dit ook toe te passen tijdens je vakantie. Maak of/of keuzes, niet en/en. Bijvoorbeeld wél dat lekkere ijsje, en dan in plaats van een uitgebreid toetje na het diner vers fruit.

6. Je kunt van tevoren kijken of er in (de buurt) van jouw verblijf een gym is. Tijdens je vakantie even sporten is heerlijk. Echter, als je besluit om dit niet te doen is er geen man overboord. Als je tijdelijk stopt met trainen (krachttraining) verlies je een deel van je spierkracht en spiermassa pas na ongeveer 3 tot 4 weken. Een tijdelijke rust is ook goed voor lichaam.

7. Geen gym in de buurt? Gebruik je creativiteit. Twee waterflessen kunnen prima als gewichten dienen en met de rand van het zwembad kun je bijvoorbeeld muscle-up progressies oefenen.

8. Denk niet te moeilijk. Probeer actief en passief goed op elkaar af te stemmen. Heerlijk relaxen op het strand afwisselen met een stevige wandeling aan de zee. Neem een duik in het zwembad en zwem elke keer een x-aantal baantjes.

9. Maak gebruik van de mogelijkheden die je hebt om in beweging te blijven. Veel in beweging = meer calorieën verbranden = meer ruimte voor wat lekkers= win-win! Ook voor de vakantie kun je een plan maken. Daag jezelf bijvoorbeeld uit om elke dag 6.000 stappen te zetten.

10. Pak na de vakantie de draad weer op De eerste dagen na de vakantie kunnen wat zwaarder zijn, omdat je een tijdje afgeweken hebt van je normale patroon en daar nu aan gewend bent geraakt. Maar als je de draad gelijk weer oppakt zit je vaak binnen een paar dagen weer in je normale ritme.