Krachttraining tegen slapeloosheid: werkt het echt?

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem, vooral bij ouderen. Volgens een nieuw onderzoek van de universiteit van Bangkok zou krachttraining effectiever zijn dan andere vormen van beweging om slaapkwaliteit te verbeteren. Maar hoe sterk is dit bewijs? In deze blog duik ik verder in deze studie en geef praktische tips voor een betere nachtrust.

Wat zegt de studie?

Het onderzoek, dat in op 10 maart werd gepubliceerd, analyseerde 25 afzonderlijke studies met in totaal 2170 deelnemers ouder dan 60 jaar. Hieruit bleek dat lichaamsbeweging over het algemeen helpt bij slapeloosheid, maar dat krachttraining de grootste verbetering liet zien in slaapkwaliteit. Senioren die aan krachttraining deden, ervoeren een daling van 5,75 punten op een schaal die slaapkwaliteit meet. Ter vergelijking: uithoudingstraining zorgde voor een daling van 3,76 punten en combinatietraining voor 2,54 punten.

Hoe betrouwbaar is dit onderzoek?

Hoewel de resultaten veelbelovend klinken, heeft de studie enkele beperkingen:

  • De trainingscategorieën zijn niet altijd logisch. Zo valt dansen onder uithoudingstraining, terwijl het ook evenwicht en kracht verbetert.
  • De studies binnen het onderzoek verschilden sterk, waardoor de vergelijking niet altijd even betrouwbaar is.
  • Slechts twee kleine studies onderzochten puur krachttraining, met slechts 28 en 46 deelnemers.

Door deze beperkingen kunnen we niet met zekerheid zeggen dat krachttraining dé oplossing is voor slapeloosheid.

Wat kun je wél doen voor een betere nachtrust?

Wat zeker is is dat regelmatige lichaamsbeweging helpt bij een betere slaap.

✔️ Vermijd langdurig stilzitten overdag.
✔️ Doe geen intensieve trainingen vlak voor het slapengaan; wacht minimaal twee uur.
✔️ Combineer verschillende vormen van beweging voor een gezond lichaam en een betere slaapkwaliteit.

Conclusie: krachttraining als oplossing?

Hoewel het onderzoek uit Thailand suggereert dat krachttraining ouderen helpt om beter te slapen, zijn er methodologische tekortkomingen die deze conclusie minder sterk maken. Wat wél vaststaat, is dat beweging in het algemeen essentieel is voor een goede nachtrust. Dus of je nu kiest voor krachttraining, wandelen of yoga: blijf in beweging en ontdek wat het beste werkt voor jou!

Wil je beter slapen? Zorg dan voor een actieve levensstijl, voedzaam eten en gezonde gewoontes. Alles werkt samen voor jouw welzijn.

Heb je problemen met slapen? Ik help je graag met een volledig op maat gemaakt plan waar we met alle facetten in jouw leven aan de slag gaan. Ook op hormonaal gebied.