De sportscholen zijn weer open, groepslessen zijn weer toegestaan. Niets houd je tegen om weer aan de slag te gaan. Of toch wel? Hieronder geeft Monique tips waarmee jij weer aan de slag kunt gaan. Veilig, verantwoord én gemotiveerd.
1. Gun jezelf de tijd
Van een voetballer die terugkomt van een blessure verwachten we ook niet direct 90 minuten topspel. Waarom zou je van jezelf wel verwachten dat je direct weer op het niveau van voor de corona pandemie zit? Het maakt niet uit wat je oude schema was, het gaat om wie je nu bent en wat je nu kunt. Wees niet verbaasd als het allemaal wat minder soepel of zwaarder aanvoelt. Gelukkig zal dit waarschijnlijk, dankzij je zogenaamde spiergeheugen niet lang duren.
2. Vind je ritme
Je kent ze wel, van die mensen die elke week vier of meer dagen in de sportschool te vinden zijn en het nog leuk lijken te vinden ook. Het is niet direct gezegd dat deze mensen veel gedisciplineerder of gemotiveerder zijn dan jij. Wat ze wel hebben, is een ritme. En dat kan jij ook ontwikkelen. Hoe je dat doet? Bepaal vaste momenten om op te trainen en leg deze momenten vast in je agenda. Dit geeft structuur en verkleint het risico dat je alsnog afhaakt. Ben je een ochtendmens? Train dan zo vroeg mogelijk op de dag. Zo voorkom je dat er andere belangrijke zaken voorrang krijgen en je hebt direct een fijne energieboost voor de rest van de dag te pakken.
3. Neem rust
Het klinkt misschien tegenstrijdig. Je wilt gaan bewegen en wij beginnen over rust. Maar inspanning kan niet zonder ontspanning. Duik dus niet meteen elke dag de gym in, maar gun jezelf voldoende rust. Dat betekent overigens niet dat je niks doet. Je kunt in een week bijvoorbeeld cardio- en spiertraining op verschillende dagen afwisselen of per dag verschillende spiergroepen trainen. Ook kun je kiezen voor active recovery zoals wandelen, fietsen of yoga.
4. Vraag hulp
Weer beginnen met sporten brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Je wilt jezelf niet overbelasten en je wilt ook gemotiveerd blijven. Het vraagt om een gedragsverandering en dat is niet gemakkelijk. Vraag daarom hulp als je dat nodig hebt. Zoek een trainingsmaatje, vraag je partner om je te helpen je aan de afspraken met jezelf te houden of verzin een beloning voor jezelf. Heb je behoefte aan een helpende hand? Dan is een personal coach een uitkomst. Weten wat er mogelijk is bij Motivated Coaching? Neem contact op met Monique.